poniedziałek, 22 grudnia 2014

ciasto na pierogi

4 szklanki maki dwie lyzki oleju lyzeczka soli i dwie szklanki wrzatku. Wymieszac lyzka a potem przy wyrabianiu podsypywac w razie potrzeby. Ciasto delikatne cienkie rozplywa siebw ustach. Aha i pierogi z tego ciasta gotujemy nie dluzej jak 3 min.

*** 

1kg mąki, szklanka wody, szklanka mleka, 2 łyżki oleju bądź oliwy. Ciasto wyrabiac do momentu az nie będzie kleilo się do rąk ( woda i mleko lekko ciepłe)

***
Na 1 kg mąki, pół litra ciepłej wody

***
3 szklanki maki, 3/4 szklanki cieplej wody, 1 jajko


***

3/4 szkl maki, 200 ml wody i w to 40 gram masla. Woda musi byc lekko goraca, rozpuszczamy w tym maslo, laczymy wszystko z maka. Wyrabiamy na posypanym blacie, odstawiamy na ok 40 min przykrywajac wilgotna scierka. Wyrabiamy znow i robimy pierogi.

***

500 g mąki
230g - 250g wody (szklanka)
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli

Zagotować wodę w czajniku, wsypać mąkę do miski. Następnie wrzątkiem zalać mąkę i rozmieszać to łyżką. Odczekać chwilę zeby przestygło i dodać jajko i olej. (nie musi byc to zimne ale dobrze by było żeby się białko nie ścieło). Zagnieść do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Książki mówią ze teraz trzeba poczekać pół godziny ale mi sie nigdy nei chce więc odrywam kawałek ciasta i wałkuję a resztę owijam folią spożywczą zeby nie schła. I lepię pyszne pierożki. Teraz trzeba gotować 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Wyjąć jednego pieroga i spróbować czy juz dobry :) 
(mniammniam.com)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz