wtorek, 23 grudnia 2014

pesto z jarmużu

BLW przepisy (facebook group)


Na kanapke lub do makaronu
Skladniki
Garsc lisci jarmuzu
Kawalek papryki
Kawalek pomaranczy
Kawalek gruszki, moze byc cala
Zabek czosnku
Prazony slonecznik garsc
Kilka migdalow, mozna wiecej
Lyzka oliwy lub wiecej jesli chcemy rzadszy sos
Pieprz czarny

Liscie pobieznie przeczesujemy z najtwardszych galazek, wrzucamy wszystkie skladniki (czosnek wstepnie posiekalam) do blendera poza pomarancza, mielimy (mozna wczesniej zmielic slonecznik z migdalami), doprawiamy sokiem z pomaranczy i odrobina pieprzu. Przepis nadaje sie do dowolnej modyfikacji, smialo wrzucajcie swieza bazylie lub miete, inne warzywa lub orzechy, jakis twardy ser. Na gore zostawilam kawaleczek, papryki posiekalam go nozem.
Serwujemy na swiezo z chlebem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz