wtorek, 23 grudnia 2014

pasztet warzywny

BLW przepisy (facebook group)


Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200-250 g)
3 marchewki (ugotowane)
2 małe pietruszki (ugotowane)
1 por (ugotowany)
1 niewielki kawałek selera (ugotowany)
[zużyłam 'pozostałości po gotwanym wcześniej bulionie]
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 goździki
2 łyżeczki kurkumy [w oryg. curry]
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 – 1,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
3 jajka
oliwa z oliwek
pieprz
bułka tarta do wysypania formy (opcjonalnie)
liście laurowe lub dowolne ziarna do dekoracji (opcjonalnie)
Ugotowane warzywa z bulionu (marchewki, pietruszki, por, seler) blendujemy. Soczewicę płuczemy na sitku w zimnej wodzie, wsypujemy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami wrzątku, gotujemy przez 15 minut. Na patelni rozgrzewamy 6-7 łyżek oliwy z oliwek (musi jej być sporo, aby pasztet nie był suchy) i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej zmielone warzywa oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy przez chwilkę i dodajemy ugotowaną, odlaną z wody (jeśli została) soczewicę. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut. W tym czasie przygotowujemy przyprawy. W moździerzu rozcieramy goździki, kolendrę i kmin rzymski. Dodajemy do nich kurkumę i słodką paprykę, gałkę oraz imbir. Wszystkie przyprawy wsypujemy do warzyw i mieszamy. Przyprawiamy dość pieprzem (pasztet po pieczeniu jest delikatniejszy). Gdy smak nas satysfakcjonuje, zdejmujemy warzywa z ognia, przekładamy do miski, wkładamy łyżkę masła i mieszamy, aż całe się rozpuści. Lekko studzimy. Dodajemy po 1 jajku i szybko mieszamy. Pasztet przekładamy do niewielkiej keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. {ja odebrałam część, przełożyłam do małej foremki, resztę doprawiłam ostrą papryką} Lekko stukamy foremką o blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Wierzch możemy udekorować – np. listkami laurowymi (na zdjęciu), pestkami słonecznika, dyni lub sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz