poniedziałek, 22 grudnia 2014

sernik śliwkowy

BLW przepisy (facebook group)


spod:
2 lyzki masla orzechowego
50g masla
100g maki migdalowej
120g zmielonych roznych rodzajow orzechow
2-3 zblendowane daktyle

Masa serowa:
3/4 kg zmielonego kilkakrotnie twarogu lub serka mascarpone
3 kopiate lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki ksylitolu
4 jajka
2/3 puszki mleka kokosowego
suszone sliwki
Polewa:
1/3 puszki mleka kokosowego (najlepiej smietana z gory)
Karob (lub kakao)
Opcjonalnie: jakies slodzidlo
Wszystkie skladniki spodu wymieszac do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wylozyc tortownice (dobrze dac na spod pergamin) i uklepac. Schlodzic w lodowce.
Wszystkie skladniki masy serowej zmiksowac, dodajac po kolei w takiej kolejnosci jak wymienialam. Na koniec dodac pokrojone sliwki, lekko wymieszac lyzka i wylozyc na przygotowany spod.
Piekarnik rozgrzac do 175st wstawiajac na dno naczynie zaroodporne lub keksowke z wrzaca woda. Wlozyc sernik i piec 20 minut. Potem skrecic temperature do 120st i piec jeszcze ok 70 min. Po tym czasie piekarnik wylaczyc i lekko uchylic. Wyjac dopiero jak wystygnie i chlodzic w lodowce cala noc nie wyjmujac z formy.
Rano delikatnie odkroic dookola od tortownicy. Ubic smietane kokosowa dodajac do niej karob/kakao i slodzidlo. Mozna tez smietane podgrzac bez ubijania i rozpuscic w niej troche gorzkiej czekolady.

Kluczowe jest pieczenie w kapieli wodnej i jak najwolniejsze studzenie. I jeszcze, zeby miksowac krotko, nie napowietrzac masy.

zamiast mąki migdałowej mozna po prostu zmielic migdal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz